Eerste aanplant Schippershuis Voedselbos – locatie De Groote Wijngaard

Het Schippershuis is uitgebreid met een nieuwe locatie van ongeveer 1 hectare op 10 minuutjes fietsen van onze thuisbasis. Het ligt op het landgoed De Groote Wijngaard, een plek met een historie zo'n beetje even lang als Het Schippershuis. Eigenaresse Mevrouw Mary-Ann Bouwmeester stelt een hectare jong bos beschikbaar aan Het Schippershuis, om deze om te vormen tot voedselbos en verder te beheren en exploiteren. Wij zijn enorm dankbaar voor deze geweldige samenwerking! Afgelopen maandag, op de verjaardag van Joyce, hebben de eerste 25 boompjes hun nieuwe thuis hier gevonden. Johan, Joshua en Yvonne hielpen mee en Mary-Ann genoot van de eerste concrete ontwikkelingen op haar land.

De komende weken gaan we gestaag door om de eerste 3000 m2 te beplanten. Dit deel is een jong eikenbos, nog zonder ondergroei. We hebben besloten de mooie jonge eiken niet te vellen, maar als uitgangspunt te nemen. Een mooi experiment voor de vraag of ook een dergelijk bos als uitgangspunt genomen kan worden voor voedselproductie. Als het slaagt kunnen wellicht meer landgoederen dit voorbeeld volgen.

Joyce heeft een ontwerp gemaakt met daarin veel planten die goed schaduw of gedeeltelijke schaduw kunnen verdragen, omdat de eikenboom uiteindelijk zullen uitgroeien tot zo'n 25 meter hoogte en aanzienlijke schaduw zullen geven.

locatie de groote wijngaard in omgeving_google earth foto

Luchtfoto van de locatie van voedselbos De Groote Wijngaard in haar omgeving: het zuidelijke deel is het jonge eikenbos, welke op dit moment aangeplant wordt. Noordelijk daarvan ligt het tweede perceel met gevarieerde begroeiing. Deze zal volgende winter (20/21) aangeplant worden.

Yvonne, één van de medewerkers bij Het Schippershuis, graaft een boomgat tijdens de eerste plantdag voorlocatie De Groote Wijngaard.

De eiken aan de zuidkant zullen hoog worden opgesnoeid zodat er nog behoorlijk wat licht doorkomt in de eerste twee rijen en dus ook planten die wel wat zon nodig hebben daar gezet kunnen worden. Denk aan appelbes, de bladverliezende olijfwilg, honingbes, kruisbes, krentenboompje, meidoorn, dwergkwee, framboos, kiwi en moerbei.

Aan de noordkant is het wel licht, maar weinig directe zon. Daar planten we bijvoorbeeld zure kers ("morellen") en rode en witte bessen. Meer naar binnen toe, waar het op termijn steeds donkerder wordt, kiezen we voor o.a. knoptaxus, laurier en de wintergroene olijfwilg en lindes. Verder creëren we aan de randen plek voor hazelaar en szechuan peper.

Naast de grotere bomen en struiksoorten zullen we aanvullen met klimmers, kruiden, wortelgewassen en bodembedekkers. Deze verwachten we gedurende het seizoen verder in te brengen.

Johan, mede-eigenaar van Het Schippershuis, zet gaas om de jonge boompjes te beschermen tegen eventuele vraat van de aanwezige reeën en hazen.

De overige 7000 m2 van het terrein is een totaal ander deel met veel variatie in de bestaande begroeiing en veel, heel veel prikkelende braamstruiken in de ondergroei. We gaan het dit seizoen stapsgewijs ontginnen en een passend ontwerp maken. Een deel van de bestaande begroeiing zal daarbij verwijderd worden om ruimte te maken voor soorten die beter passen in een voedselbos. De aanplant voor dit deel volgt naar verwachting dan volgende winter.

 

Laat een reactie achter