Tuinderij

kruiden in tuinderij

Voor de productie van diverse groenten, kruiden en bloemen hebben we vanaf winter 2022 een halve hectare grond in gebruik in Darthuizen.  Deze tuinderij ontwikkelen we stapsgewijs en we zullen vanaf mei 2023 leveren aan particulieren en restaurants in de regio.

We werken op basis van "no-till", ofwel: geen ploegen en spitten en zo min mogelijk verstoring van bodem en bodemleven. Door veel aandacht te besteden aan een gezonde bodem creëren we een goede basis voor gezonde, weerbare planten met een hoge voedingswaarde.

We gebruiken als voeding voor de bodem rijpe compost op de bedden, waar nodig aangevuld met specifieke supplementen (goedgekeurd voor biologische landbouw), en eventueel kruidenaftreksels of compostthee voor een extra boost. Uitgangspunt daarbij is dat we het bodemleven van met name bacterieën, schimmels en insekten, stimuleren en verzorgen. Deze kleine helpers zorgen op hun beurt dan voor gezonde leefomstandigheden en voeding voor de planten.

We gebruiken principieel geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

parende lieveheersbeestjesDoor de hoge diversiteit in de teelt en de omringende natuurlijke omgeving met bloemen en biodiverse hagen, geven we enerzijds huisvesting aan allerlei natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes, padden, spinnen et cetera) van schadelijke insekten, anderzijds krijgen plagen en ziekten minder kans om breed aan te slaan. Ook maken we gebruik van de principes van rotatie of wisselteelt. Het is hierbij continue zoeken naar een werkbare balans tussen effectiviteit en efficiëntie. We zoeken op deze manier naar een natuurlijke balans in het systeem van de tuinderij.

 

Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en activiteiten bij Het Schippershuis: Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of verken onze activiteitenpagina.

 

Nieuws en tips ontvangen?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.