Voedselbos
Zo'n 1,4 hectare land is of wordt inmiddels door Het Schippershuis getransformeerd tot voedselbos.
We hebben met Het Schippershuis het geluk dat ons land omringt wordt door land van onze buren, de familie Hietink, die dit hebben omgevormd tot natuur. Ruim 11 hectare natuur met bos, natuurlijk, bloemrijk grasland en waterpoelen. (Voor een impressie daarvan, kijk ook eens op hun website: http://www.hetlangebroek.nl/)
Samen met buurvrouw Hanneke ontstond in 2018 het idee om 4000m2 daarvan, aangrenzend aan de grond van Het Schippershuis, samen om te vormen tot voedselbos. In de winter van 2021 is het voedselbos aangelegd. Het bestaat uit hoogstam fruitbomen, verschillende soorten notenbomen, en planten zoals Kornoelje, Wilde Gagel, allerlei bessensoorten, Siberische citroenboompjes, Szechuan peper, rozenbottels et cetera.
In 2019 ontstond tevens de kans om samen te werken met een naburig landgoed, De Groote Wijngaard: ongeveer 10 minuten fietsen verderop, in Doorn. Inmiddels ontwikkelt het Schippershuis ook daar 1 hectare voedselbos, waarvan de eerste 3000m2 begin 2020 is aangeplant en het overige deel in 2021 en 2022. In dit artikel lees je meer over de eerste stappen in de aanleg.
Voedselbossen zijn een investering voor de toekomst: Het duurt zo'n 5 tot 10 jaar voordat de oogst echt op gang komt. Een mooie oefening in geduld dus, in deze tijd waar snelheid vaak voorop staat! Het is meer dan de moeite waard, omdat door de nabootsing van de natuurlijke bos (-rand) omgeving de soortenrijkdom en overige natuurwaarden erg hoog zijn. Ook de uiteindelijk voedselproductie per hectare is veelbelovend. Een voedselbos is eigenlijk landbouw en natuur ineen. In onderstaand item uit Nieuwsuur wordt dat uitgelegd:
Het voedselbos als landbouwsysteem is relatief nieuw, maar aan een sterke opmars bezig. Het ontwerp van een voedselbos moet rekening houden met de specifieke context van het bos. Uitdagingen in ons geval zijn bijvoorbeeld op locatie Het Lange Broek de hoge grondwaterstand (wij bevinden ons feitelijk in moerasgebied) en het landschappelijke beeld van het gebied met veel lange rechte percelen met greppeltjes ertussen als afwatering en omringende houtwallen. Op locatie De Groote Wijgaard is al een jong bos aangeplant. Verschillende waardevolle elementen daarin, zoals een verzameling mooie jonge eiken, willen we behouden en dat stelt specifieke eisen aan het ontwerp. Ook willen wij een voedselbos ontwikkelen dat commercieel haalbaar is. We hebben daarom een ontwerp gemaakt dat qua vormgeving en qua soorten past bij onze specifieke situatie en doelen. We hopen dat we daarmee als mede-pionieren in deze vorm van landbouw, weer meer extra leerervaringen kunnen creëren voor de sector én natuurlijk dat we een prachtige productieve omgeving neerzetten om lokaal een nog grotere variatie aan voeding te kunnen leveren.
Wil je meer weten over onze stappen en leerervaringen in dit proces of eens meedoen met één van onze activiteiten rondom de aanleg en ontwikkeling van het voedselbos, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en/of bekijk onze blogs en artikelen op de inspiratie pagina!